- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów (150 g)
- 1 banan
- 1 jajko
- 50 g oleju kokosowego
- 30 g wiórków kokosowych
- 20 g siemienia lnianego
- 1/3 szklanki sezamu
Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Następnie dodajemy rozgniecionego banana, roztopiony olej kokosowy, masło orzechowe oraz jajko. Zagniatamy jednolite ciasto. Ciastem wylepiamy formę (25×25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i dociskamy. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35-40 minut, aż wierzch będzie miał złoty kolor. Jeszcze ciepły placek kroimy na kwadraciki i studzimy.