- 2 średnie selery
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1/2 łyżeczki tymianku- świeżego lub suszonego
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól do smaku
Seler obieramy, kroimy w małą kostkę i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut, aż seler będzie miękki.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym.
Upieczony seler blendujemy razem z kaszą jaglaną ,siemieniem lnianym i przyprawami. Do masy dodajemy cebulę z czosnkiem, orzechy i suszone pomidory. Wszystko dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w 180 stopniach.
inspiracja-Marek Zaremka “Leczenie Dietą”