Pasztet z selera z kaszą jaglaną

  • 2 średnie selery
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1/2 łyżeczki tymianku- świeżego lub suszonego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku

Seler obieramy, kroimy w małą kostkę i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut, aż seler będzie miękki.

Cebulę i czosnek  kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym.

Upieczony seler blendujemy razem z kaszą jaglaną ,siemieniem lnianym i przyprawami. Do masy dodajemy cebulę z czosnkiem, orzechy i suszone pomidory. Wszystko dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w 180 stopniach.

 

inspiracja-Marek Zaremka “Leczenie Dietą”