Pieczone donuty cytrynowe

Ciasto:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 łyżka roztopionego masła

Polewa:

  • 70 g białej czekolady
  • 50 g śmietanki kremówki

Dekoracja:

  • płatki róży

Donuty:

Wszystkie mokre składniki mieszamy w jednej misce a suche w drugiej. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy łyżką do połączenia składników.

Przy pomocy rękawa cukierniczego napełniamy ciastem formę do donutów- każde wgłębienie wypełniamy do 3/4 wysokości.

Donuty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut- do zezłocenia.

Wystudzone babeczki delikatnie wyciągamy z formy.

Polewa:

Czekoladę rozpuszczamy wraz ze śmietanką. W ciepłej polewie maczamy donuty i dekorujemy startą skórką cytryny i płatkami róży.