Ciasto:
- 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- łyżeczka esencji waniliowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 łyżka roztopionego masła
Polewa:
- 70 g białej czekolady
- 50 g śmietanki kremówki
Dekoracja:
- płatki róży
Donuty:
Wszystkie mokre składniki mieszamy w jednej misce a suche w drugiej. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Przy pomocy rękawa cukierniczego napełniamy ciastem formę do donutów- każde wgłębienie wypełniamy do 3/4 wysokości.
Donuty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut- do zezłocenia.
Wystudzone babeczki delikatnie wyciągamy z formy.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy wraz ze śmietanką. W ciepłej polewie maczamy donuty i dekorujemy startą skórką cytryny i płatkami róży.