pieczone mini donuty

Ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • szczypta pasty waniliowej

Dodatkowo:

  • 200 g dowolnej  czekolady ( u mnie mleczna i biała z malinami)
  • posypka cukrowa

Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej. Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi i dokładnie mieszamy.

Formę do donatów smarujemy roztopionym masłem lub natłuszczamy olejem w sprayu. Wgłębienia na donuty wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Donuty pieczemy około 20 minut, do delikatnego zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika czekamy około 5 minut, aż pączki delikatnie przestygną i dopiero wtedy wyciągamy je delikatnie z formy. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem.

Wystudzone pączki dekorujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i cukrową posypką.

inspiracja