Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- szczypta pasty waniliowej
Dodatkowo:
- 200 g dowolnej czekolady ( u mnie mleczna i biała z malinami)
- posypka cukrowa
Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej. Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi i dokładnie mieszamy.
Formę do donatów smarujemy roztopionym masłem lub natłuszczamy olejem w sprayu. Wgłębienia na donuty wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Donuty pieczemy około 20 minut, do delikatnego zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika czekamy około 5 minut, aż pączki delikatnie przestygną i dopiero wtedy wyciągamy je delikatnie z formy. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem.
Wystudzone pączki dekorujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i cukrową posypką.