Piwoszki

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • około 1/2 szklanki piwa
  • słoik powideł, marmolady lub gęstego dżemu
  • cukier puder do posypania ciasteczek
Margarynę siekamy z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodajemy piwo i szybko zagniatamy ciasto. Z gotowego ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy, podsypując blat mąką. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty długości 6-7 cm. Na środek każdego kwadratu nakładamy łyżeczkę dżemu. Dwa przeciwległe rogi każdego ciasteczka sklejamy ze sobą. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 min w 200 stopniach, aż ciasteczka zaczną się rumienić.
Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.