- 500 g mąki pszennej typ 550
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki cukru
- 75 ml ciepłej wody
- 100 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 1 jajko
- mak lub sezam do posypania
Mąkę umieszczamy w misie miksera, dodajemy sól, wodę, jajko.
Drożdże rozpuszczamy wraz z cukrem w ciepłym mleku i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy je do mąki . Dodajemy masło i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Każdy trójkąt zwijamy w rogalik.
Rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do kolejnego wyrastania.
Przed pieczeniem rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach, na złoty kolor.