Poznańskie rogale maślane

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 75 ml ciepłej wody
  • 100 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • mak lub sezam do posypania

Mąkę umieszczamy w misie miksera, dodajemy sól, wodę, jajko.

Drożdże rozpuszczamy wraz z cukrem w ciepłym mleku i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy je do mąki . Dodajemy masło i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Każdy trójkąt zwijamy w rogalik.

Rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do kolejnego wyrastania.

Przed pieczeniem rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach, na złoty kolor.

 

inspiracja