- 500 g mąki pszennej (typ 650)
- 300 ml letniej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 jajko do posmarowania chleba
- czarnuszka lub mak do posypania chleba
Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy resztę mąki, sól i masło. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania.
Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek i umieszczamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bochenek odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrastania. Po tym czasie chleb smarujemy jajkiem i posupujemy ziarenkami.
Chleb wstawiamy po piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 40-50 minut.