Puszyste bułki maślane z makiem

  • 25 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 15 g cukru
  • 600 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • łyżeczka soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • jajko i mak do posypania bułek

Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy 50 g mąki i mieszamy. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy na 20 minut.

W misie miksera umieszczamy pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto.

Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny . Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 bułeczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę z bułeczkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut, by bułki wyrosły.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach. Studzimy na kratce.