- 25 g drożdży
- 250 ml mleka
- 15 g cukru
- 600 g mąki pszennej typ 550 lub 650
- łyżeczka soli
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
Dodatkowo:
- jajko i mak do posypania bułek
Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy 50 g mąki i mieszamy. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy na 20 minut.
W misie miksera umieszczamy pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto.
Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny . Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 bułeczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę z bułeczkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut, by bułki wyrosły.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach. Studzimy na kratce.