Puszyste bułki świderki

Zaczyn:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki
  • 1 szklanka (250 ml) ciepłego mleka

Ciasto właściwe:

  • 4 szklanki mąki pszennej (typ 550)
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g masła- roztopionego i wystudzonego
  • 2 jaja L
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • mak lub sezam do posypania

Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn, cukier, sól i roztopione masło. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrastania.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką, formujemy wałek, spłaszczamy go by otrzymać prostokąt o wysokości około 14 cm. Prostokąt kroimy na 11 części- prostokąty o wymiarach 5×14 cm.

Każdy prostokąt przecinamy prawie na pół (nie docinając do końca) i zawijamy tworząc świderek. Końcówki ciasta zawijamy pod spód.

Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów.

Blaszkę z bułkami przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy jajkiem lub sezamem.

Bułki pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.

 

inspiracja