Puszyste chlebki z ziołami

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 2,5- 2,75 szklanki mąki pszennej (typ 650)
  • ulubione przyprawy do posypania chlebków

W misce mieszamy wodę, drożdże i cukier. Odstawiamy na 15 minut.

Do miski z wodą wsypujemy sól i 1 szklankę mąki. Zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dosypując resztę mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodajemy do ciasta oliwę i wyrabiamy, aż ciasto całkowicie “wchłonie” tłuszcz. Zagniecione ciasto odstawiamy na 40 minut do wyrastania.

Z wyrośniętego ciasta formujemy 4 wałeczki o długości około 20 cm. Chlebki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na godzinę.

Wyrośnięte chlebki smarujemy wodą i posypujemy ziołami. Chlebki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy 30-35 minut.

* Po upieczeniu wierzch chlebków można posmarować delikatnie masłem- wtedy skórka stanie się miękka i delikatna

inspiracja