- 800 g mąki pszennej + około 50 – 70 g do podsypywania
- 28 g drożdży świeżych
- pół łyżeczki soli
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1,5 szklanki mleka
- 4 duże jajka
- 2 żółtka
- 100 g masła, roztopionego
- 3 łyżki ekstraktu waniliowego lub cytrynowego (ewentualnie spirytusu)
- marmolada lub dżem do nadziewania
- olej do smażenia
Pół szklanki mleka podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Do miski wsypujemy wszystkie składniki wraz z wyrośniętym rozczynem drożdżowym, na końcu dodając rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne ( można to zrobić mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto odstawiamy na 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 1- 1,5 cm i szklanką wykrawamy pączki. Ponownie odkładamy na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki smażymy w głębokim oleju rozgrzanym do 175 stopni, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu nadziewamy dżemem i posypujemy cukrem pudrem.
inpiracja:tu