PUSZYSTE PĄCZKI

  • 800 g mąki pszennej + około 50 – 70 g do podsypywania
  • 28 g drożdży świeżych
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g masła, roztopionego
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego lub cytrynowego (ewentualnie spirytusu)
  • marmolada lub dżem do nadziewania
  • olej do smażenia

Pół szklanki mleka podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Do miski wsypujemy wszystkie składniki wraz z wyrośniętym rozczynem drożdżowym, na końcu dodając rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne ( można to zrobić mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto odstawiamy na 1,5 godziny do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 1- 1,5 cm i szklanką wykrawamy pączki. Ponownie odkładamy na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki smażymy w głębokim oleju rozgrzanym do 175 stopni, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu nadziewamy dżemem i posypujemy cukrem pudrem.

inpiracja:tu