- 200 gram mleka ( 0,75 szklanki)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 25 gram świeżych drożdży
- 1 jajko + 1 do posmarowania rogalików
- 3 łyżki oleju
- 100 gram jogurtu naturalnego
- 500 gram mąki pszennej
W ciepłym mleku rozpuszczamy drozdże razem z cukrem.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy drożdże z mlekiem, jogurt, olej oraz jajko. Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto- ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na okrągły placek, który kroimy na 8 trójkątów. Każdy trójkąt z ciasta zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25-30 minut.