Rogale jogurtowe

  • 200 gram mleka ( 0,75 szklanki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 1 jajko + 1 do posmarowania rogalików
  • 3 łyżki oleju
  • 100 gram jogurtu naturalnego
  • 500 gram mąki pszennej

 

W ciepłym mleku rozpuszczamy drozdże razem z cukrem.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy drożdże z mlekiem, jogurt, olej oraz jajko. Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto- ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na okrągły placek, który kroimy na 8 trójkątów. Każdy trójkąt z ciasta zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25-30 minut.