- 1 szklanka ciepłego mleka
- 200 gram masła
- 30 gram świeżych drożdży
- 3 żółtka (białka zostawiamy do masy)
- 3,5 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki drobnego cukru
Nadzienie:
- 200 gram masy marcepanowej
- 3 białka
- 150 gram posiekanych orzechów włoskich
- 50 gram wiórków kokosowych
- 50 gram śliwek suszonych
- 10 pokruszonych herbatników
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Ciasto drożdżowe:
Przyrządzamy rozczyn- do 1/2 szklanki ciepłego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru na puszystą masę. Roztapiamy 3 łyżki masła.
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i mieszamy w dużej misce. Dodajemy rozczyn, pozostałe mleko i utarte z cukrem żółtka. Wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu , aż ciasto wchłonie tłuszcz.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok 45×25 cm. Masło kroimy w plastry i rozkładamy na cieście, a następnie rozsmarowujemy na całej powierzchni.
1/3 ciasta składamy do góry, następnie składamy dolną część tak, by przykryła górną- otrzymamy trzy warstwy . Ciasto obracamy o 90 stopni i delikatnie wałkujemy na kształt prostokąta. Składamy w taki sam sposób jak poprzednio i wkładamy na godzinę do lodówki. Proces wałkowania i składania powtarzamy trzy razy, za każdym razem chłodząc ciasto między wałkowaniami przez godzinę.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę.