Oszukane Rogale Marcińskie

 
Ciato drożdżowe:
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 200 gram masła
  • 30 gram świeżych drożdży
  • 3 żółtka (białka zostawiamy do masy)
  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki drobnego cukru

Nadzienie:

  • 200 gram masy marcepanowej
  • 3 białka
  • 150 gram posiekanych orzechów włoskich
  • 50 gram wiórków kokosowych
  • 50 gram śliwek suszonych
  • 10 pokruszonych herbatników
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Ciasto drożdżowe:

Przyrządzamy rozczyn- do 1/2 szklanki ciepłego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru na puszystą masę. Roztapiamy 3 łyżki masła.
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i mieszamy w dużej misce. Dodajemy rozczyn, pozostałe mleko i utarte z cukrem żółtka. Wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu , aż ciasto wchłonie tłuszcz.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na kształt prostokąta  o wymiarach ok 45×25 cm. Masło kroimy w plastry i rozkładamy na cieście, a następnie rozsmarowujemy na całej powierzchni.
1/3 ciasta składamy do góry, następnie składamy dolną część tak, by przykryła górną- otrzymamy trzy warstwy . Ciasto obracamy o 90 stopni i delikatnie wałkujemy na kształt prostokąta. Składamy w taki sam sposób jak poprzednio i wkładamy na godzinę do lodówki. Proces wałkowania i składania powtarzamy trzy razy, za każdym razem chłodząc ciasto między wałkowaniami przez godzinę.

Nadzienie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę.

 Wykończenie:
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarach 65×40 cm i przecinamy wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały pasek przecinamy na osiem trójkątów.Każdy trójkąt smarujemy masą i zwijamy rogaliki.
Gotowe rogaliki układamy na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 90 minut. Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
Gotowe rogaliki lukrujemy i posypujemy orzeszkami.