- 15 g świeżych drożdży
- 15 g cukru lub miodu
- 220 ml mleka
- 25 g masła
- 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
- płaska łyżeczka soli
Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku. Odstawiamy na 15 minut.
W misie miksera mieszamy mąkę z pozostałymi składnikami i wyrośniętym rozczynem drożdżowym. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiany w ciepłe miejsce na około godzinę- ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy i ponownie zagniatamy. Dzielimy na 6 równych części.
Każdą część wałkujemy na kształt wysokiego trójkąta i zwijamy w rogalik.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem i odstawiamy na 15 minut.
Pieczemy 5 minut w 150 stopniach a następnie 15-20 w 190 stopniach.
Studzimy na kratce.