Rogale maślane

  • 15 g świeżych drożdży
  • 15 g cukru lub miodu
  • 220 ml mleka
  • 25 g masła
  • 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • płaska łyżeczka soli

Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku. Odstawiamy na 15 minut.

W misie miksera mieszamy mąkę z pozostałymi składnikami i wyrośniętym rozczynem drożdżowym. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.  Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiany w ciepłe miejsce na około godzinę- ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy i ponownie zagniatamy. Dzielimy na 6 równych części.

Każdą część wałkujemy na kształt wysokiego trójkąta i zwijamy w rogalik.

Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem i odstawiamy na 15 minut.

Pieczemy 5 minut w 150 stopniach a następnie 15-20 w 190 stopniach.

Studzimy na kratce.

inspiracja