Rogaliki Ewy Wachowicz

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 125 gram margaryny
  • szczypta soli
  • 25 gram drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • powidła lub marmolada
 

Drożdże rozcieramy z cukrem i jogurtem. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy jajko, szczyptę soli i roztarte drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy na kształt koła, które dzielimy następnie na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt  u podstawy nakładamy po łyżeczce powideł lub marmolady i zwijamy . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do zezłocenia w 180 stopniach około 20-25 minut. Przestudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.