Rogaliki śniadaniowe mleczno-maślane

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 25 g świeżych drożdży
  • 65 g masła- roztopionego i ostudzonego
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania rogalików
  • mak lub sezam do posypania

Drożdże rozpuszczamy wraz z cukrem w ciepłym mleku. Dodajemy jogurt i łyżkę mąki. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy na 15 minut.

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

Wyrabianie ciasta mikserem powinno trwać około 7 minut, ręcznie 10 minut.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiany w ciepłe miejsce na około godzinę- ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy i ponownie zagniatamy. Dzielimy na 9 równych części.

Każdą część wałkujemy na kształt wysokiego trójkąta i zwijamy w rogalik, pamiętając, aby końcówka ciasta była na spodzie rogalika.

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i odstawiamy na 40-50 minut do ponownego wyrastania.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni- grzałka góra – dół. Wstawiamy rogale do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, do zrumienienia.

 

inspiracja