- 500 g mąki pszennej typ 550
- 25 g świeżych drożdży
- 65 g masła- roztopionego i ostudzonego
- 180 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania rogalików
- mak lub sezam do posypania
Drożdże rozpuszczamy wraz z cukrem w ciepłym mleku. Dodajemy jogurt i łyżkę mąki. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy na 15 minut.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
Wyrabianie ciasta mikserem powinno trwać około 7 minut, ręcznie 10 minut.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiany w ciepłe miejsce na około godzinę- ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy i ponownie zagniatamy. Dzielimy na 9 równych części.
Każdą część wałkujemy na kształt wysokiego trójkąta i zwijamy w rogalik, pamiętając, aby końcówka ciasta była na spodzie rogalika.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i odstawiamy na 40-50 minut do ponownego wyrastania.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni- grzałka góra – dół. Wstawiamy rogale do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, do zrumienienia.