Rolada z bitą śmietaną

 

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
Krem:
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 250 gr mascarpone
  • 2 łyżki cukru
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru. Przy pomocy łyżki lub łopatki mieszamy białka z żółtkami, a następnie z przesianą mąką oraz kakao. Należy to robić bardzo delikatnie, aby piana z białek nie opadła za bardzo. Gotową masę rozsmarowujemy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10-15 minut.
Ściereczkę kuchenną posypujemy cukrem pudrem i wykładamy na nią ciasto- papierem do góry. Delikatnie odklejamy papier od ciasta. Następnie, pomagając sobie ściereczką, zwijamy ciasto w roladę i pozostawiamy do wystygnięcia.
Wystudzone ciasto rozwijamy, smarujemy kremem i ponownie zwijamy w roladę. Dekorujemy pozostałym kremem i dowolnymi owocami lub czekoladą.
Krem..
śmietanę ubijamy razem z cukrem, pod koniec ubijania dodając mascarpone

 

inspiracja