Rolada z kremem pomarańczowym

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 90 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka przyprawy do piernika
Krem:
  • 250 g serka mascarpone- w temperaturze pokojowej
  • 1 pomarańcza
  • 100 g białej czekolady

 

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Blachę o wymiarach 30×40 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, w trakcie ubijania stopniowo dodając cukier. Następnie, nie przerywając ubijania, do białek dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao. Całość mieszamy bardzo delikatnie, by piana nie opadła. Ciasto rozprowadzamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12-14 min. w nagrzanym piekarniku.
Upieczone ciasto przekładamy na czystą ściereczkę, papierem do góry. Delikatnie odrywamy papier i jeszcze ciepłe ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną czekoladę miksujemy z mascarpone ( serek musi mieć temperaturę pokojową, nie może być zimny). Na koniec do kremu dodajemy skórkę startą ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy.
Ostudzony biszkopt delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem. Ciasto zawijamy w roladę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.