Rozgrzewająca zupa z dynią i czerwoną soczewicą

Jesień to idealny czas na wykorzystanie dyni, której teraz pod dostatkiem. Po pysznych ciasteczkach dyniowych i hummusie przeszedł czas na rozgrzewającą zupę. Połączenie słodkiej dyni, sycącej soczewicy i orientalnych przypraw działa jak balsam dla ciała i duszy w jesienne wieczory.

  • 400 g obranej i pokrojonej w drobną kostkę dyni
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • litr bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Następnie dokładnie płuczemy na sitku.

Cebulę i czosnek  kroimy w drobną kostkę. Marchewkę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy czosnek, przyprawy i marchewkę. Smażymy kolejne 2 minuty.

Do bulionu dodajemy liście laurowe i dynię. Całość gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Dodajemy soczewicę i podsmażone warzywa z przyprawami, gotujemy kolejne 10 minut.

Na koniec dodajemy do zupy koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz. Gotujemy jeszcze 2 minuty, by smaki się połączyły.

 

inspiracja