Jesień to idealny czas na wykorzystanie dyni, której teraz pod dostatkiem. Po pysznych ciasteczkach dyniowych i hummusie przeszedł czas na rozgrzewającą zupę. Połączenie słodkiej dyni, sycącej soczewicy i orientalnych przypraw działa jak balsam dla ciała i duszy w jesienne wieczory.
- 400 g obranej i pokrojonej w drobną kostkę dyni
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 g czerwonej soczewicy
- łyżka oleju kokosowego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- litr bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kolendry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 4 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Następnie dokładnie płuczemy na sitku.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Marchewkę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy czosnek, przyprawy i marchewkę. Smażymy kolejne 2 minuty.
Do bulionu dodajemy liście laurowe i dynię. Całość gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Dodajemy soczewicę i podsmażone warzywa z przyprawami, gotujemy kolejne 10 minut.
Na koniec dodajemy do zupy koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz. Gotujemy jeszcze 2 minuty, by smaki się połączyły.