Rozpustne ciasto czekoladowe

 (na blaszkę 25x30cm):
Ciasto:
  • 200 gram margaryny
  • 250 gram cukru
  • 4 jajka
  • 200 gram mąki pszennej
  • 50 gram mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 500 gram kremówki
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • tabliczka gorzkiej i tabliczka mlecznej czekolady (lub dowolna polewa czekoladowa)

 Margarynę ucieramy. Stopniowo dodajemy cukier, jajka, obie mąki, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy aż składniki porządnie się połączą. Pieczemy w umiarkowanie nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut. Kiedy ciasto ostygnie, kroimy je na 3 placki. Pierwszy placek smarujemy powidłami i przykrywamy drugim plackiem. Na drugi placek wykładamy ubitą kremówkę i przykrywamy trzecim plackiem. Na koniec ciasto polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.