(na blaszkę 25x30cm):
Ciasto:
- 200 gram margaryny
- 250 gram cukru
- 4 jajka
- 200 gram mąki pszennej
- 50 gram mąki ziemniaczanej
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
Dodatkowo:
- 500 gram kremówki
- słoiczek powideł śliwkowych
- tabliczka gorzkiej i tabliczka mlecznej czekolady (lub dowolna polewa czekoladowa)
Margarynę ucieramy. Stopniowo dodajemy cukier, jajka, obie mąki, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy aż składniki porządnie się połączą. Pieczemy w umiarkowanie nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut. Kiedy ciasto ostygnie, kroimy je na 3 placki. Pierwszy placek smarujemy powidłami i przykrywamy drugim plackiem. Na drugi placek wykładamy ubitą kremówkę i przykrywamy trzecim plackiem. Na koniec ciasto polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.