Sałatka z pieczonym burakiem

Pieczone warzywa

  • 3 buraki
  • 2 marchewki
  • łyżka oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka sosu sojowego

Sos:

  • łyżka miodu
  • 2 łyżki ostu balsamicznego
  • łyżka oliwy

Dodatkowo:

  • 100 g kaszy bulgur
  • poł główki sałaty lodowej
  • jeden ogórek
  • 150 g sera feta lub sera koziego
  • garść ziaren słonecznika
  • 3 gałązki świeżego tymianku

 

Pieczone warzywa:

Buraka i marchewkę kroimy w kostkę. Mieszamy z oliwą, sosem sojowym i octem balsamicznym. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut.

Sos:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Wykończenie:

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy.

Sałatę rwiemy na kawałki, dodajemy pokrojonego ogórka i pokrojony ser feta. Całość posypujemy słonecznikiem uprażonym na suchej patelni, pieczonymi warzywami i tymiankiem. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem.