Pieczone warzywa
- 3 buraki
- 2 marchewki
- łyżka oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka sosu sojowego
Sos:
- łyżka miodu
- 2 łyżki ostu balsamicznego
- łyżka oliwy
Dodatkowo:
- 100 g kaszy bulgur
- poł główki sałaty lodowej
- jeden ogórek
- 150 g sera feta lub sera koziego
- garść ziaren słonecznika
- 3 gałązki świeżego tymianku
Pieczone warzywa:
Buraka i marchewkę kroimy w kostkę. Mieszamy z oliwą, sosem sojowym i octem balsamicznym. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut.
Sos:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Wykończenie:
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy.
Sałatę rwiemy na kawałki, dodajemy pokrojonego ogórka i pokrojony ser feta. Całość posypujemy słonecznikiem uprażonym na suchej patelni, pieczonymi warzywami i tymiankiem. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem.