Serik dyniowy na spodzie oreo

Spód:

  • 150 g ciastek oreo (bez kremu)
  • 120 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego tłustego
  • 2 szklanki gęstego puree z dyni
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 20 ml miodu
  • 50 g cukru
  • 3 jajka

Spód:

Ciasteczka rozdrabniay blenderem na pył i mieszamy z roztopionym masłem. Gotową masę wykładamy na dno blaszki do pieczenia (25×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy.

Masa serowa:

Twaróg miksujemy z cukrem, miodem, cynamonem, mąką, budyniem oraz puree z dyni. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy po jednym jajku. Gotową masę wykładamy na spód z ciasteczek oreo. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 135 stopni i pieczemy przez 90 minut. Sernik zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

 

inspiracja