ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 250 gram masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
masa serowa:
- 1 kilogram twarogu do sernika
- 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 125 gram margaryny
- 2 łyżki kaszy mannej
- 1 i 1/2 szklanki cukru.
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażalnika.
Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną. Następnie dodajemy stopniowo twaróg i kaszę manną. Na samym końcu delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy na tarce połowę ciasta czekoladowego i lekko przyklepujemy. Na to wylewamy masę serową. Na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta. Pieczemy 45-55 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, ale nie wyjmujemy sernika. Najlepiej odczekać godzinę po upieczeniu i dopiero wyjąć sernik z piekarnika, mamy wtedy pewność, że sernik nie opadnie.