Sernik Czarno- biały

Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 20 dag masła lub margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • 3 łyżki śmietany
Masa serowa:
  • 1 kg tłustego twarogu ( mielonego)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 6 jajek
  • łyżka budyniu waniliowego
  • łyżka kaszy mannej
 

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce i dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części , zawujamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie, ciągle miksując, dodajemy stopniowo twaróg, budyń, masło i kaszę manną.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy serowej.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy na spód, na to wylewamy masę serową a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Sernik pieczemy około  godzinę w 180 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze  20 minut.