Ciasto:
- 40 dag mąki
- 6 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 20 dag masła lub margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- 3 łyżki śmietany
Masa serowa:
- 1 kg tłustego twarogu ( mielonego)
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki stopionego masła
- 6 jajek
- łyżka budyniu waniliowego
- łyżka kaszy mannej
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce i dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części , zawujamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie, ciągle miksując, dodajemy stopniowo twaróg, budyń, masło i kaszę manną.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy serowej.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy na spód, na to wylewamy masę serową a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Sernik pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.