Kruchy spód:
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g masła
- 80 g cukru pudru
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego (tłustego, 17 % tłuszczu)
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 80 g masła- roztopionego i wystudzonego
- 4 jajka
Dodatkowo:
- Opcjonalnie czekolada lub masa krówkowa do dekoracji sernika
Kruchy spód:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy do momentu uzyskania kruszonki. Kruszonkę wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepiamy kruszonką spód i podpiekamy przez 15-18 minut w 180 stopniach.
Masa serowa:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ucieramy na gładką masę. Masę serową wykładamy na podpieczony spód i pieczemy przez 60-70 minut w 180 stopniach. Studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Wykończenie:
Wystudzony sernik dekorujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej lub dowolną polewą.