Sernik na czekoladowej kruszonce

Kruchy spód:

  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g masła
  • 80 g cukru pudru

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego (tłustego, 17 % tłuszczu)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 80 g masła- roztopionego i wystudzonego
  • 4 jajka

Dodatkowo:

  • Opcjonalnie czekolada lub masa  krówkowa do dekoracji sernika

Kruchy spód:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy do momentu uzyskania kruszonki. Kruszonkę wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepiamy kruszonką spód i podpiekamy przez 15-18 minut w 180 stopniach.

Masa serowa:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ucieramy na gładką masę. Masę serową wykładamy na podpieczony spód i pieczemy przez 60-70 minut w 180 stopniach. Studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Wykończenie:

Wystudzony sernik dekorujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej lub dowolną polewą.