(tortownica 18 cm)
Masa kokosowa:
- 200 g kaszy jaglanej
- 250 ml wody
- 250 ml mleka kokosowego z kartonu
- 100 g pasty kokosowej/ musu kokosowego
- śmietanka kokosowa z 1 puszki mleka kokosowego (gęsta część z 1 puszki mleka kokosowego schłodzonej w lodówce)
- 5 czubatych łyżek ksylitolu
Spód:
- 100 g płatków owsianych
- łyżka kakao
- 2 łyżki masy kokosowej
Dekoracja:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
- płatki kokosowe
Masa kokosowa:
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. Wypłukaną kaszę zalewamy wodą i mlekiem kokosowym i gotujemy na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (kasza powinna być rozgotowana i kleista). Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę.
Spód:
Płatki owsiane mieszamy z kakao i dwiema łyżkami przygotowanej wcześniej masy kokosowej. Otrzymana masa powinna mieć konsystencję plasteliny.
Wykończenie:
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Spód tortownicy wyklejamy masą kakaową. Następnie wykładamy masę jaglaną i wyrównujemy wierzch. Najlepiej użyć w tym celu łyżki, którą moczymy w wodzie, by zapobiec przyklejaniu masy.
Całość dekorujemy czekoladą roztopioną wraz z olejem kokosowym w kąpieli wodnej oraz płatkami kokosowymi.