Sernik Jaglany “bounty”

(tortownica 18 cm)

Masa kokosowa:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 250 ml wody
  • 250 ml mleka kokosowego z kartonu
  • 100 g pasty kokosowej/ musu kokosowego
  • śmietanka kokosowa z 1 puszki mleka kokosowego (gęsta część z 1 puszki mleka kokosowego schłodzonej w lodówce)
  • 5 czubatych łyżek ksylitolu

Spód:

  • 100 g płatków owsianych
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki masy kokosowej

Dekoracja:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • płatki kokosowe

Masa kokosowa:

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. Wypłukaną kaszę zalewamy wodą i mlekiem kokosowym i gotujemy na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (kasza powinna być rozgotowana i kleista). Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę.

Spód:

Płatki owsiane mieszamy z kakao i dwiema łyżkami przygotowanej wcześniej masy kokosowej. Otrzymana masa powinna mieć konsystencję plasteliny.

Wykończenie:

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Spód tortownicy wyklejamy masą kakaową. Następnie wykładamy masę jaglaną i wyrównujemy wierzch. Najlepiej użyć w tym celu łyżki, którą moczymy w wodzie, by zapobiec przyklejaniu masy.

Całość dekorujemy czekoladą roztopioną wraz z olejem kokosowym w kąpieli wodnej oraz płatkami kokosowymi.