Kruchy spód:
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g masła
- 80 g cukru pudru
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego (tłustego, 17 % tłuszczu)- zamiennie można użyć 500 g twarogu półtłustego mielonego i 500 g mascarpone
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 100 g śmietanki kremówki
- 5 jajek
Dodatkowo:
- 150 g czekolady mlecznej
- 50 g + 20 g śmietanki kremówki
- 50 g czekolady białej
Kruchy spód:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy do momentu uzyskania kruszonki. Kruszonkę wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepiamy kruszonką spód i podpiekamy przez 15-18 minut w 180 stopniach.
Masa serowa:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ucieramy na niskich obrotach na gładką masę. Ucieramy krótko, tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy. Masę serową wykładamy na podpieczony spód i pieczemy przez 90 minut w 160 stopniach. Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Polewa:
Czekoladę ciemną umieszczamy wraz z 50 g kremówki w miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą polewamy sernik.
Następnie rozpuszczamy białą czekoladę wraz z 20 g kremówki. Jasną polewą dekorujemy sernik.