Sernik klasyczny

Kruchy spód:

  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g masła
  • 80 g cukru pudru

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego (tłustego, 17 % tłuszczu)- zamiennie można użyć 500 g twarogu półtłustego mielonego i 500 g mascarpone
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 5 jajek

Dodatkowo:

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 50 g + 20 g śmietanki kremówki
  • 50 g czekolady białej

Kruchy spód:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy do momentu uzyskania kruszonki. Kruszonkę wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepiamy kruszonką spód i podpiekamy przez 15-18 minut w 180 stopniach.

Masa serowa:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ucieramy na niskich obrotach na gładką masę. Ucieramy krótko, tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy. Masę serową wykładamy na podpieczony spód i pieczemy przez 90 minut w 160 stopniach. Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Polewa:

Czekoladę ciemną umieszczamy wraz z 50 g kremówki  w miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą polewamy sernik.

Następnie rozpuszczamy białą czekoladę wraz z 20 g kremówki. Jasną polewą dekorujemy sernik.