Sernik krakowski

skladniki
Kruche ciasto:
  • 150 gram zimnego masła
  • 75 gram drobnego cukru
  • 250 gram mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Masa serowa:
  • 750 gram twarogu sernikowego
  • 175 gram drobnego cukru
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany
  • 50 gram miękkiego masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka i 2 żółtka
Kruche ciasto:
Masło siekamy na kawałki. Następnie ze wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto- nie gnieciemy go za długo, żeby nie rozgrzać składników. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
Połową ciasta wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy na złoty kolor. Z pozostałego ciasta wycinamy paski, którymi ozdobimy górę sernika.
Masa serowa:
Jajka i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy stopniowo pozostałe składniki.
Masę serową wykładamy na podpieczony kruchy spód. Na wierzch wykładamy paski wycięte z kruchego ciasta, tak, by utworzyły kratkę.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 40-50  minut ( ja piekłam godzinę). Studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach