Sernik królewski z wiśniami

Ciasto kruche:

  • 400 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 200 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu mielonego
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 500 ml mleka)

Dodatkowo:

  • szklanka wiśni ze słoika

Ciasto kruche:

Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy jajko, pokrojone w kostkę masło oraz śmietanę. Zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część owijamy folią spożywczą. Jedną część wkładamy do lodówki, a 2 części do zamrażalnika na minimum 30 minut.

Masa serowa:

Masło ucieramy z cukrem. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy po jednym jajku. Na koniec dodajemy proszek budyniowy oraz twaróg. Miksujemy, aż wszystkie składniki dobrze się połącza.

Wykończenie:

Dno tortownicy (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciastem z lodówki wyklejamy boki tortownicy. Jedną część ciasta z zamrażarki ścieramy na dno tortownicy. Na spód wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy wiśnie (muszą być bardzo dobrze odsączone). Na górę ciasta ścieramy ostatnią część ciasta. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 70-80 minut. Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.

 

inspiracja