![]()
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao ciemnego
- 2 łyżki śmietanki lub mleka
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 szklanka cukru
![]()
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na minimum 30 minut.
Masa serowa:
Żółtka, cukier i masło ucieramy na gładką masę. Stopniowo, nie przerywając ucierania, dodajemy twaróg i proszek budyniowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą twarogową.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Na ciasto wylewamy masę serową. Wierzch posypujemy drugą częścią ciasta czekoladowego startego na tarce. Sernik pieczemy w 180 stopniach przez 60-75 minut. Ciasto studzimy w piekarniku.

ispiracja