Sernik królewski

skladniki-1

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao ciemnego
  • 2 łyżki śmietanki lub mleka

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 szklanka cukru

opis_przygotowania-1

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na minimum 30 minut.

Masa serowa:

Żółtka, cukier i masło ucieramy na gładką masę. Stopniowo, nie przerywając ucierania, dodajemy twaróg i proszek budyniowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą twarogową.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Na ciasto wylewamy masę serową. Wierzch posypujemy drugą częścią ciasta czekoladowego startego na tarce. Sernik pieczemy w 180 stopniach przez 60-75 minut. Ciasto studzimy w piekarniku.

img_8510

 

ispiracja