Sernik z musem brzoskwiniowym

(tortownica o średnicy 24 cm)

Spód:

  • 160 g herbatników
  • 30 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego tłustego
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki mąki pszennej

Mus brzoskwiniowy:

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skorka otarta z 1 cytryny
  • 300 g brzoskwiń z puszki (waga po odsączeniu)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • biała czekolada do ozdoby sernika

Spód:

Herbatniki razem z masłem mielimy w blenderze na pył. Mieszankę wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i dociskamy. Pieczemy 12 minut w 175 stopniach.

Masa serowa:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy, tylko do połączenia składników, tak, by nie napowietrzyć masy. Gotową masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód.

Sernik pieczemy w tzw kąpieli wodnej. Tortownicę umieszczamy w piekarniku w większej blaszce, napełnionej wodą do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy w 150 stopniach przez około 50-55 minut. Można sernik upiec także tradycyjnie, bez kąpieli wodnej, ale istnieje ryzyko, ze sernik nam urośnie i nie będzie idealnie płaski na wierzchu.

Mus brzoskwiniowy

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Brzoskwinie blendujemy na gładką masę, podgrzewamy (ale nie doprowadzamy do wrzenia) i mieszamy z namoczoną żelatyną i skórką cytrynową, aż żelatyna się rozpuści. Studzimy do temperatury pokojowej.

Zimną śmietankę ubijamy wraz z cukrem a następnie delikatnie mieszamy z wystudzonymi brzoskwiniami. Masę wylewamy na wierzch wystudzonego sernika i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Sernik dekorujemy wiórkami białej czekolady.