Sernik z musem czekoladowo- kawowym

(tortownica o średnicy 24 cm)

Spód:

  • 160 g herbatników
  • 30 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego tłustego
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki mąki pszennej

Mus czekoladowo-kawowy:

  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1,5 łyżki zimnej wody
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 550 ml śmietanki 36 %
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Spód:

Herbatniki razem z masłem mielimy w blenderze na pył. Mieszankę wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i dociskamy. Pieczemy 12 minut w 175 stopniach.

Masa serowa:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy, tylko do połączenia składników, tak, by nie napowietrzyć masy. Gotową masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód.

Sernik pieczemy w tzw kąpieli wodnej. Tortownicę umieszczamy w piekarniku w większej blaszce, napełnionej wodą do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy w 150 stopniach przez około 50-55 minut. Można sernik upiec także tradycyjnie, bez kąpieli wodnej, ale istnieje ryzyko, ze sernik nam urośnie i nie będzie idealnie płaski na wierzchu.

Mus czekoladowo -kawowy:

Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 10 minut, by napęczniała.

180 ml kremówki podgrzewamy w rondelku, prawie do wrzenia. W gorącej kremówce rozpuszczamy żelatynę i kawę rozpuszczalną. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Całość studzimy, do temperatury pokojowej.

Pozostałą kremówkę ubijamy. 1/3 ubitej kremówki dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy, by piana nie “siadła”. Dodajemy pozostałą kremówkę i delikatnie mieszamy. Gotowy mus wykładamy na sernik, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

inspiracja