Sernik Rafaello

Kruchy spód:

  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g zimnego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżki zimnej wody

Masa serowa:

  • 750 g twarogu mielonego
  • 250 g mascarpone
  • 1 szklanka cukru (250 ml)
  • 70 g białej czekolady
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 5 jajek
  • 3 łyżki proszku budyniowego waniliowego
  • cukier waniliowy

Krem kokosowy:

  • 100 g białej czekolady
  • 200 g śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 10 pralinek rafaello

 

Kruchy Spód:

Zimne masło zagniatamy z resztą składników. Ciastem wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Podpieczony spód studzimy.

Masa serowa:

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy twaróg, mascarpone, wiórki kokosowe, budyń, cukier waniliowy oraz białą czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ucieramy dokładnie. Masę serową przelewamy na podpieczony spód. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę. Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku aż do wystudzenia.

Krem kokosowy:

Śmietankę podgrzewamy w rondelku, zestawiamy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę- mieszamy do rozpuszczenia. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dobrze schłodzoną kremówkę z czekoladą ubijamy wraz z mascarpone na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania dodajemy wiórki kokosowe.

Sernik dekorujemy kremem kokosowym oraz pralinkami rafaello.

inspiracja