Kruchy spód:
- 180 g mąki pszennej tortowej
- 100 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 2 łyżki zimnej wody
Masa serowa:
- 750 g twarogu mielonego
- 250 g mascarpone
- 1 szklanka cukru (250 ml)
- 70 g białej czekolady
- 50 g wiórków kokosowych
- 5 jajek
- 3 łyżki proszku budyniowego waniliowego
- cukier waniliowy
Krem kokosowy:
- 100 g białej czekolady
- 200 g śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 10 pralinek rafaello
Kruchy Spód:
Zimne masło zagniatamy z resztą składników. Ciastem wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Podpieczony spód studzimy.
Masa serowa:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy twaróg, mascarpone, wiórki kokosowe, budyń, cukier waniliowy oraz białą czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ucieramy dokładnie. Masę serową przelewamy na podpieczony spód. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę. Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku aż do wystudzenia.
Krem kokosowy:
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, zestawiamy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę- mieszamy do rozpuszczenia. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dobrze schłodzoną kremówkę z czekoladą ubijamy wraz z mascarpone na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania dodajemy wiórki kokosowe.
Sernik dekorujemy kremem kokosowym oraz pralinkami rafaello.