Sernik z białą czekoladą

Kruchy Spód:

  • 200 g ciasteczek oreo.
  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu mielonego do sernika ( najlepiej tłustego-18% tłuszczu)
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 5 jajek
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g proszku budyniowego waniliowego

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 100 g śmietanki kremówki
  • płatki róży do dekoracji

Spód:

Ciasteczka blendujemy na pył. Dodajemy roztopione masło i miksujemy ponownie.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy ciasteczka. Wyrównujemy wierzch i dociskamy. Tak przygotowany spód wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.

Masa serowa:

Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Czekamy aż przestygnie.

W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki. Masę miksujemy do połączenia składników na średnich obrotach. Zbyt długie miksowanie sprawi, że masa się napowietrzy, a tego nie chcemy.

Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wyrównujemy wierzch.

Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. Upieczony sernik powinien być ścięty i lekko przyrumieniony na wierzchu.

Sernik pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Wykończenie:

Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę.

Polewę wylewamy na sernik i całość posypujemy płatkami róż.

inspiracja