Kruchy Spód:
- 200 g ciasteczek oreo.
- 70 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu mielonego do sernika ( najlepiej tłustego-18% tłuszczu)
- 150 g cukru pudru
- 200 g białej czekolady
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 5 jajek
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 20 g proszku budyniowego waniliowego
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 100 g śmietanki kremówki
- płatki róży do dekoracji
Spód:
Ciasteczka blendujemy na pył. Dodajemy roztopione masło i miksujemy ponownie.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy ciasteczka. Wyrównujemy wierzch i dociskamy. Tak przygotowany spód wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Masa serowa:
Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Czekamy aż przestygnie.
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki. Masę miksujemy do połączenia składników na średnich obrotach. Zbyt długie miksowanie sprawi, że masa się napowietrzy, a tego nie chcemy.
Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wyrównujemy wierzch.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. Upieczony sernik powinien być ścięty i lekko przyrumieniony na wierzchu.
Sernik pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Wykończenie:
Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę.
Polewę wylewamy na sernik i całość posypujemy płatkami róż.