Spód:
- 300 g ciasteczek zbożowych
- 70 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego tłustego
- 220 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 200 g śmietanki 36%
- 100 g mascarpone
- 5 jajek
Dodatkowo:
- pół słoiczka powideł śliwkowych
- kruszone pistacje i płatki róży do dekoracji
Polewa:
- 155 g śmietanki 36%
- 150 g białej czekolady
Spód:
Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze na pył. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Powstałą masą wyklejamy dno tortownicy. Tortownicę wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki masy i na niskich obrotach mieszamy, tylko do połączenia składników.
Masę przelewamy na schłodzony spód, zostawiając 2 łyżki.
Powidła mieszamy z 2 łyżkami masy serowej. Powstałą masę wykładamy po łyżce na wierzch sernika i za pomocą noża tworzymy wzorki na powierzchni.
Sernik pieczemy 1,5 godziny w 160 stopniach. Studzimy w piekarniku.
Polewa:
Czekoladę drobno siekamy. Śmietankę podgrzewamy i gorącą śmietanką zalewamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia.
Sernik dekorujemy siekanymi pistacjami i płatkami róży.