Sernik z powidłami

Spód:

  • 300 g ciasteczek zbożowych
  • 70 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego tłustego
  • 220 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g śmietanki 36%
  • 100 g mascarpone
  • 5 jajek

Dodatkowo:

  • pół słoiczka powideł śliwkowych
  • kruszone pistacje i płatki róży do dekoracji

Polewa:

  • 155 g śmietanki 36%
  • 150 g białej czekolady

Spód:

Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze na pył. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Powstałą masą wyklejamy dno tortownicy. Tortownicę wstawiamy do lodówki.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki masy i na niskich obrotach mieszamy, tylko do połączenia składników.

Masę przelewamy na schłodzony spód, zostawiając 2 łyżki.

Powidła mieszamy z 2 łyżkami masy serowej. Powstałą masę wykładamy po łyżce na wierzch sernika i za pomocą noża tworzymy wzorki na powierzchni.

Sernik pieczemy 1,5 godziny w 160 stopniach. Studzimy w piekarniku.

Polewa:

Czekoladę drobno siekamy. Śmietankę podgrzewamy i gorącą śmietanką zalewamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia.

Sernik dekorujemy siekanymi pistacjami i płatkami róży.