Spód:
- 200 g ciastek oreo
- 50 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego tłustego ( np. piątnica 18 % tłuszczu)
- 2/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 jajek
- 50 g masła -roztopionego i wystudzonego
- 15 ciasteczek oreo
Dekoracja:
- 150 g mlecznej czekolady plus 60 g śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady plus 40 g śmietanki 30 %
Spód:
Ciasteczka razem z nadzieniem blendujemy na pył. Dodajemy roztopione masło i miksujemy ponownie.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy ciasteczka. Wyrównujemy wierzch i dociskamy. Tak przygotowany spód wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Masa serowa:
Wszystkie składniki oprócz ciasteczek oreo umieszczamy w misie miksera.
Masę miksujemy do połączenia składników na średnich obrotach. Zbyt długie miksowanie sprawi, że masa się napowietrzy, a tego nie chcemy.
Do masy serowej dodajemy pokruszone ciasteczka oreo i mieszamy delikatnie, tak by kawałki ciastek równomiernie rozprowadzić w masie.
Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wyrównujemy wierzch.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 70-80 minut. Upieczony sernik powinien być ścięty i lekko przyrumieniony na wierzchu.
Sernik pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Dekoracja:
Przygotowujemy polewę czekoladową.Do podgrzanej śmietanki wsypujemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Tak samo postępujemy z białą czekoladą.
Na wystudzony sernik wylewamy ciemną polewę, następnie robimy wzorki z polewy białej.
Tak przygotowany sernik chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.