Serniki oreo

Spód:

  • 200 g ciastek oreo
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego tłustego ( np. piątnica 18 % tłuszczu)
  • 2/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 50 g masła -roztopionego i wystudzonego
  • 15 ciasteczek oreo

Dekoracja:

  • 150 g mlecznej czekolady plus 60 g śmietanki 30%
  • 100 g białej czekolady plus 40 g śmietanki 30 %

Spód:

Ciasteczka razem z nadzieniem blendujemy na pył. Dodajemy roztopione masło i miksujemy ponownie.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy ciasteczka. Wyrównujemy wierzch i dociskamy. Tak przygotowany spód wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.

Masa serowa:

Wszystkie składniki oprócz ciasteczek oreo umieszczamy w misie miksera.

Masę miksujemy do połączenia składników na średnich obrotach. Zbyt długie miksowanie sprawi, że masa się napowietrzy, a tego nie chcemy.

Do masy serowej dodajemy pokruszone ciasteczka oreo i mieszamy delikatnie, tak by kawałki ciastek równomiernie rozprowadzić w masie.

Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wyrównujemy wierzch.

Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 70-80 minut. Upieczony sernik powinien być ścięty i lekko przyrumieniony na wierzchu.

Sernik pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Dekoracja:

Przygotowujemy polewę czekoladową.Do podgrzanej śmietanki wsypujemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Tak samo postępujemy z białą czekoladą.

Na wystudzony sernik wylewamy ciemną polewę, następnie robimy wzorki z polewy białej.

Tak przygotowany sernik chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.