- 225 gram miękkiego masła
- 250 gram brązowego cukru (u mnie 120 gram trzcinowego i 120 gram zwykłego)
- 2 jajka
- 100 gram gorzkiej czekolady
- 200 gram mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 150 ml gorącej wody
- esencja waniliowa
dekoracja
- czekolada mleczna plus 2 łyżki masła
- masa marcepanowa
- łyżeczka soku z buraków
- kropelki czekoladowe
Masło dokładnie ucieramy z cukrem (ok 10 minut). Następnie dodajemy jajko i nadal ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy. Na końcu stopniowo dodajemy wodę oraz mąkę wymieszaną z sodą, kakao i sól. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40-50 minut w 170 stopniach.
Przestudzone ciasto polewamy na środku czekoladą rozpuszczoną z masłem w kąpieli wodnej. Masę marcepanową barwimy sokiem z buraków, lepimy świnki i ustawiamy je w “błotku”.