świnki w czekoladowym błotku…obłędne ciasto czekoladowe

 
  • 225 gram miękkiego masła
  • 250 gram brązowego cukru (u mnie 120 gram trzcinowego i 120 gram zwykłego)
  • 2 jajka
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 200 gram mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 150 ml gorącej wody
  • esencja waniliowa

dekoracja

  • czekolada mleczna plus 2 łyżki masła
  • masa marcepanowa
  • łyżeczka soku z buraków
  • kropelki czekoladowe

Masło dokładnie ucieramy z cukrem (ok 10 minut). Następnie dodajemy jajko i nadal ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy. Na końcu stopniowo dodajemy wodę oraz mąkę wymieszaną z sodą, kakao i sól. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40-50 minut w 170 stopniach.
Przestudzone ciasto polewamy na środku czekoladą rozpuszczoną z masłem w kąpieli wodnej. Masę marcepanową barwimy sokiem z buraków, lepimy świnki i ustawiamy je w “błotku”.
inspiracja: tu i tu