szarlotka

Dziś przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Kruche ciasto użyte w tym przepisie jest zdecydowanie najlepszym, z jakim się spotkałam. Dodatek cynamonu sprawia, że ciasto idealnie wpasowuje się w jesienne klimaty.

 

składniki na małą blaszkę:

kruche ciasto :

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • mus jabłkowy (najlepiej własnej produkcji)
  • ewentualnie cukier oraz kasza manna do zagęszczenia musu
  • cynamon
Wszystkie składniki na kruche ciasto (powinny być dobrze schłodzone) szybko zagnieść. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec na jasnozłoty kolor. Mus jabłkowy podgrzać, jeśli jest zbyt rzadki- zagęścić kaszą manną. Doprawić cukrem i cynamonem. Na podpieczony spód wyłożyć mus jabłkowy i przykryć drugą, rozwałkowaną częścią ciasta. Piec ok 40 min w 180 na jasnozłoty kolor.