Dziś przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Kruche ciasto użyte w tym przepisie jest zdecydowanie najlepszym, z jakim się spotkałam. Dodatek cynamonu sprawia, że ciasto idealnie wpasowuje się w jesienne klimaty.
składniki na małą blaszkę:
kruche ciasto :
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- mus jabłkowy (najlepiej własnej produkcji)
- ewentualnie cukier oraz kasza manna do zagęszczenia musu
- cynamon
Wszystkie składniki na kruche ciasto (powinny być dobrze schłodzone) szybko zagnieść. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec na jasnozłoty kolor. Mus jabłkowy podgrzać, jeśli jest zbyt rzadki- zagęścić kaszą manną. Doprawić cukrem i cynamonem. Na podpieczony spód wyłożyć mus jabłkowy i przykryć drugą, rozwałkowaną częścią ciasta. Piec ok 40 min w 180 na jasnozłoty kolor.