- 460 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g zimnego masła lub margaryny
- 5 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 kg musu jabłkowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania ciasta
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. 1 jajko i 4 żółtka ( nie wyrzucamy białek! ) ucieramy razem z 2/3 szklanki cukru, aż otrzymamy białą, puszystą masę. Masę jajeczną dodajemy do mąki z masłem i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Kiedy ciasto się chłodzi, mieszamy mus jabłkowy z cynamonem i cukrem wanilinowym. Jeśli mus jest rzadki, możemy dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wałkujemy na kształt blaszki, podsypując delikatnie mąką. Ciastem wyklejamy dno foremki, dociskamy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut, do zrumienienia. Upieczony spód studzimy.
Białka ubijamy z pozostałym cukrem- do spienienia, piana nie powinna być bardzo sztywna, tylko delikatnie puszysta.
Na wystudzony spód wykładamy mus jabłkowy, na wierzch wylewamy pianę z białek. Całość przykrywamy drugą połową ciasta, rozwałkowaną na kształt blaszki. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut, do zrumienienia.