Szarlotka babcina

  • 460 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g zimnego masła lub margaryny
  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 kg musu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania ciasta

 

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę masło.  1 jajko i 4  żółtka ( nie wyrzucamy białek! ) ucieramy razem z 2/3 szklanki cukru, aż otrzymamy białą, puszystą masę. Masę jajeczną dodajemy do mąki z masłem i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Kiedy ciasto się chłodzi, mieszamy mus jabłkowy z cynamonem i cukrem wanilinowym. Jeśli mus jest rzadki, możemy dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wałkujemy na kształt blaszki, podsypując delikatnie mąką. Ciastem wyklejamy dno foremki, dociskamy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut, do zrumienienia. Upieczony spód studzimy.

Białka ubijamy z pozostałym cukrem- do spienienia, piana nie powinna być bardzo sztywna, tylko delikatnie puszysta.

Na wystudzony spód wykładamy mus jabłkowy, na wierzch wylewamy pianę z białek. Całość przykrywamy drugą połową ciasta, rozwałkowaną na kształt blaszki. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut, do zrumienienia.

inspiracja