(blaszka 32×25 cm)
Kruche Ciasto:
- 3 łyżki śmietany
- 200 g zimnego masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 480 g mąki tortowej
- 220 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 7 dużych jabłek
Masa jabłkowa:
Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka dokładnie odciskamy z nadmiaru soku.
Kruche ciasto:
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, śmietanę i jajka. Składniki ucieramy palcami, żeby masło dobrze połączyło się z mąką. Następnie szybko zagniatamy ciasto, uważając by zbytnio go nie ogrzać. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę wałkujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na warstwę ciasta wykładamy jabłka. Całość przykrywamy rozwałkowaną drugą połową ciasta.
Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-55 minut, aż ciasto się zrumieni.