Szarlotka jak u mamy

(blaszka 32×25 cm)

Kruche Ciasto:

  • 3 łyżki śmietany
  • 200 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 480 g mąki tortowej
  • 220 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 7 dużych jabłek

Masa jabłkowa:

Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka dokładnie odciskamy z nadmiaru soku.

Kruche ciasto:

Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, śmietanę i jajka. Składniki ucieramy palcami, żeby masło dobrze połączyło się z mąką. Następnie szybko zagniatamy ciasto, uważając by zbytnio go nie ogrzać. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę wałkujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na warstwę ciasta wykładamy jabłka. Całość przykrywamy rozwałkowaną drugą połową ciasta.

Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-55 minut, aż ciasto się zrumieni.

inspiracja