Szarlotka krucho-drożdżowa

 

Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 25 g drożdży
Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szkl. bułki tartej

 

Jabłka kroimy w kostkę, następnie podsmażamy wraz z cukrem na patelni, do momentu, aż puszczą sok. Krótko odparowujemy jabłka. Przestudzone jabłka posypujemy łyżką mąki i mieszamy.
Drożdże wkruszamy do ciepłej śmietany i mieszamy, az się rozpuszczą.
Mąkę siekamy z margaryną, następnie dodajemy drożdże ze śmietaną, żółtka oraz cukier. Zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie częśći.
Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy na dno blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy połową bułki tartej tak, aby pokryła całą powierzchnię ciasta. Wykładamy jabłka, które z wierzchu posypujemy resztą bułki tartej. Pozostałą część ciasta wałkujemy na wielkość blachy i układamy na jabłkach. Wierzch nakłuwamy w kilku miejsach widelcem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
Ciasto pieczemy 50-60 min w 180 stopniach. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

 

inspiracja