Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki cukru
- 25 g drożdży
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szkl. bułki tartej
Jabłka kroimy w kostkę, następnie podsmażamy wraz z cukrem na patelni, do momentu, aż puszczą sok. Krótko odparowujemy jabłka. Przestudzone jabłka posypujemy łyżką mąki i mieszamy.
Drożdże wkruszamy do ciepłej śmietany i mieszamy, az się rozpuszczą.
Mąkę siekamy z margaryną, następnie dodajemy drożdże ze śmietaną, żółtka oraz cukier. Zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie częśći.
Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy na dno blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy połową bułki tartej tak, aby pokryła całą powierzchnię ciasta. Wykładamy jabłka, które z wierzchu posypujemy resztą bułki tartej. Pozostałą część ciasta wałkujemy na wielkość blachy i układamy na jabłkach. Wierzch nakłuwamy w kilku miejsach widelcem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
Ciasto pieczemy 50-60 min w 180 stopniach. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.