Szarlotka na kruchym cieście

 

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 250 g. margaryny
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus jabłkowy:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru

 

Przygotowanie Musu:
Jabłka kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka i duśimy aż puszczą sok i trochę odparują. Pod koniec duszenia dodajemy cukier.
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski i zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe częśći i wkładamy na godzinę do lodówki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dno blaszki wyklejamy pierwszą częścią ciasta. Na ciasto wykładamy jabłka. Następnie wałkujemy pozostałe ciasto i przykrywamy nim jabłka.
Cisto pieczemy w 180 stopniach przez 45-60 min ( do zrumienia).

inspiracja