Nadzienie:
- 1 litr musu jabłkowego (najlepiej domowego)
Ciasto ucierane:
(Wszystkie składniki powinny by w temperaturze pokojowej)
- 150 g masła
- 250 g cukru
- 6 jajek
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka wkładamy do lodówki.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę.Nie przerywając ucierania, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę.
Białka wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem.
Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut. W tym czasie podgrzewamy mus jabłkowy.
Na upieczony spód wykładamy ciepłe jabłka i całość przykrywamy drugą połową ciasta. Tak przygotowaną szarlotkę wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.