Szarlotka na ucieranym cieście cytrynowym

Nadzienie:

  • 1 litr musu jabłkowego (najlepiej domowego)

Ciasto ucierane:

(Wszystkie składniki powinny by w temperaturze pokojowej)

  • 150 g masła
  • 250 g cukru
  • 6 jajek
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka wkładamy do lodówki.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę.Nie przerywając ucierania, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę.

Białka wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem.

Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut. W tym czasie podgrzewamy mus jabłkowy.

Na upieczony spód wykładamy ciepłe jabłka i całość przykrywamy drugą połową ciasta. Tak przygotowaną szarlotkę wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

 

inspiracja