Szarlotka z bezą

(blaszka 25x 35 cm)

Kruche ciasto:

  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g zimnego masła
  • 5 żółtek

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek szara reneta
  • 1 cukier wanilinowy
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1 budyń waniliowy
  • łyżeczka cynamonu

Beza:

  • 5 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruche ciasto:

Wszystkie suche składniki mieszamy razem. Dodajemy drobno pokrojone masło i ucieramy wszystko palcami, aż uzyskamy kruszonkę. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, cukier wanilinowy, proszek budyniowy i cynamon. Mieszamy.

1/3 schłodzonego ciasta odkładamy na później. Pozostałe 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopi.

Beza:

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Białka ubijamy do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Kiedy w białkach nie ma już grudek cukru dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie miksujemy.

Wykończenie:

Na podpieczony spód wykładamy jabłka. Na wierzch wykładamy bezę i całość posypujemy startym na tarce ciastem kruchym.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 45 minut.

inspiracja