Kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g cukru pudru
- skórka otarta z połowy cytryny
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 250 g brzoskwiń z zalewy (waga po odsączeniu)
- 0,5 l musu jablkowego
- łyżka cukru brązowego
- jeśli mus jabłkowy jest zbyt rzadki dodatkowo dodajemy łyżkę proszku budyniowego waniliowego
Nadzienie:
Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę i mieszamy z musem jabłkowym oraz cukrem. W razie potrzeby dodajemy łyżkę proszku budyniowego.
Kruche ciasto:
Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, jajkiem, żółtkiem i cukrem pudrem. Dodajemy skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i sól. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. 1/3 ciasta wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Pozostałą część ciasta wkładamy do lodówki.
Większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy nim dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładamy wcześniej przygotowane nadzienie. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Ciasto pieczemy 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.