Szarlotka z brzoskwiniami

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru pudru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 250 g brzoskwiń z zalewy (waga po odsączeniu)
  • 0,5 l musu jablkowego
  • łyżka cukru brązowego
  • jeśli mus jabłkowy jest zbyt rzadki dodatkowo dodajemy łyżkę proszku budyniowego waniliowego

Nadzienie:

Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę i mieszamy z musem jabłkowym oraz cukrem. W razie potrzeby dodajemy łyżkę proszku budyniowego.

Kruche ciasto:

Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, jajkiem, żółtkiem i cukrem pudrem. Dodajemy skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i sól. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. 1/3 ciasta wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Pozostałą część ciasta wkładamy do lodówki.

Większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy nim dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na ciasto wykładamy wcześniej przygotowane nadzienie. Na wierzch ścieramy pozostałą część  ciasta. Ciasto pieczemy 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

inspiracja