SZARLOTKA Z KREMEM NA BISZKOPCIE

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • budyń
  • 300 ml mleka
  • pół szklanki cukru
  • 120 gram masła

Masa jabłkowa:

  • Duży słoik jabłek prażonych
  • galaretka morelowa
  • cukier do smaku
  • czekolada mleczna

Białka ubijamy na  sztywno, stopniowo dodając cukier. Sztywną pianę łączymy z żółtkami. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodajemy do masy jajecznej. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.

200 ml mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń i dodajemy do gotującego mleka, trzymamy na gazie do zgęstnienia. Lekko przestudzony budyń miksujemy z masłem.

Jabłka gotujemy. Do gorących jabłek dodajemy galaretkę morelową i energicznie mieszamy, aż galaretka całkowicie się rozpuści.

Przestudzony biszkopt kroimy na dwa placki. Na jeden placek wykładamy krem budyniowy, na to jabłka i przykrywamy drugim plackiem. Na koniec ozdabiamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.