Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. mąki tortowej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- budyń
- 300 ml mleka
- pół szklanki cukru
- 120 gram masła
Masa jabłkowa:
- Duży słoik jabłek prażonych
- galaretka morelowa
- cukier do smaku
- czekolada mleczna
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Sztywną pianę łączymy z żółtkami. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodajemy do masy jajecznej. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
200 ml mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń i dodajemy do gotującego mleka, trzymamy na gazie do zgęstnienia. Lekko przestudzony budyń miksujemy z masłem.
Jabłka gotujemy. Do gorących jabłek dodajemy galaretkę morelową i energicznie mieszamy, aż galaretka całkowicie się rozpuści.
Przestudzony biszkopt kroimy na dwa placki. Na jeden placek wykładamy krem budyniowy, na to jabłka i przykrywamy drugim plackiem. Na koniec ozdabiamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.