Tarta z boczkiem i szparagami

Kruche ciasto:

  • 210 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 100 g wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę
  • 1 cebula
  • 8 szparagów
  • kilka suszonych pomidorów
  • 300 ml śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • 70 g startego sera żółtego
  • sól, pieprz

Kruche ciasto:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Farsz:

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Boczek podsmażamy na patelni, kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula zmięknie.

W misce mieszamy jajka, starty ser i śmietanę. Dodajemy podsmażony z cebulą boczek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki.

Wykończenie:

Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim formę do tarty.Ciasto dociskamy do formy i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

Na tak przygotowany spód wylewamy masę jajeczno-śmietanową. Na wierzch kładziemy szparagi i suszone pomidory.

Tartę pieczemy 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.