Kruche ciasto:
- 210 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Farsz:
- 100 g wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę
- 1 cebula
- 8 szparagów
- kilka suszonych pomidorów
- 300 ml śmietany 18 %
- 2 jajka
- 70 g startego sera żółtego
- sól, pieprz
Kruche ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Farsz:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Boczek podsmażamy na patelni, kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula zmięknie.
W misce mieszamy jajka, starty ser i śmietanę. Dodajemy podsmażony z cebulą boczek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki.
Wykończenie:
Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim formę do tarty.Ciasto dociskamy do formy i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Na tak przygotowany spód wylewamy masę jajeczno-śmietanową. Na wierzch kładziemy szparagi i suszone pomidory.
Tartę pieczemy 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.