Tarta z burakami, kurczakiem i fetą

Kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej (typ 450)
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody

Farsz:

  • 150 g piersi kurczaka
  • łyżka oleju
  • 1 średni burak
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 150 g sera feta w kosteczkach (najlepszy będzie w oliwie)
  • 2 całe jajka plus 1 żółtko
  • 120 g śmietanki 30%
  • garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Farsz:

Buraka obieramy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i łyżką octu balsamicznego. Tak przygotowanego buraka układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach.

W tym czasie mięso z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oleju.

Śmietankę dokładnie łączymy z jajkami i żółtkiem, doprawiamy solą i pieprzem.

Kruchy spód:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkujemy na kształt koła, o średnicy większej, niż nasza forma do tarty. Ciastem wyklejamy formę, dociskamy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

Spód tarty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez 15 minut.

Wykończenie:

Na podpieczony spód wylewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy upieczonego buraka, ser feta oraz kurczaka. Całość posypujemy orzechami włoskimi i ewentualnie polewamy łyżką oliwy pozostałą . Tartę pieczemy w 180 stopniach przez kolejne 40 minut.

 

inspiracja