Kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej (typ 450)
- 125 g masła
- szczypta soli
- 4 łyżki zimnej wody
Farsz:
- 150 g piersi kurczaka
- łyżka oleju
- 1 średni burak
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 150 g sera feta w kosteczkach (najlepszy będzie w oliwie)
- 2 całe jajka plus 1 żółtko
- 120 g śmietanki 30%
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz
Farsz:
Buraka obieramy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i łyżką octu balsamicznego. Tak przygotowanego buraka układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach.
W tym czasie mięso z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oleju.
Śmietankę dokładnie łączymy z jajkami i żółtkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Kruchy spód:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na kształt koła, o średnicy większej, niż nasza forma do tarty. Ciastem wyklejamy formę, dociskamy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
Spód tarty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez 15 minut.
Wykończenie:
Na podpieczony spód wylewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy upieczonego buraka, ser feta oraz kurczaka. Całość posypujemy orzechami włoskimi i ewentualnie polewamy łyżką oliwy pozostałą . Tartę pieczemy w 180 stopniach przez kolejne 40 minut.