Tarta z suszonymi pomidorami i kaparami

 

skladniki-1

Ciasto:

  • 70 g zimnego masła
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki zimnej wody

Farsz:

  • 2 jajka
  • 150 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki startego parmezanu lub innego sera
  • garść kaparów
  • słoiczek suszonych pomidorów z zalewy
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

opis_przygotowania

Ciasto:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, wysmarowaną masłem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i podpiekamy 20 minut w 180 stopniach (ciasto powinno delikatnie się zrumienić)

Farsz:

W misce mieszamy jajka, śmietanę, ser i przyprawy. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

Wykończenie:

Na podpieczony spód wylewamy masę jajeczną, na wierzchu układamy pomidory, kapary i całość posypujemy słonecznikiem. Całość pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach, aż masa się zetnie. Podajemy na zimno.

img_8174