Ciasto:
- 70 g zimnego masła
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki zimnej wody
Farsz:
- 2 jajka
- 150 ml śmietany 30%
- 3 łyżki startego parmezanu lub innego sera
- garść kaparów
- słoiczek suszonych pomidorów z zalewy
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 2 łyżki ziaren słonecznika
Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, wysmarowaną masłem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i podpiekamy 20 minut w 180 stopniach (ciasto powinno delikatnie się zrumienić)
Farsz:
W misce mieszamy jajka, śmietanę, ser i przyprawy. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Wykończenie:
Na podpieczony spód wylewamy masę jajeczną, na wierzchu układamy pomidory, kapary i całość posypujemy słonecznikiem. Całość pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach, aż masa się zetnie. Podajemy na zimno.