Tarta szpinakowa na owsianym spodzie

 

Spód:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki słonecznika
  • 1 jajko
  • 50 gram margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli i cukru

Farsz:

  • 300 gram mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 3 duże jajka
  • 100 gram śmietany 12%
  • 50 gram parmezanu
  • oliwki
  • sól, pieprz

Formę do tarty smarujemy olejem. Wszystkie składniki na spód tarty wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy formę do tarty i podpiekamy ok 15 minut w 180 stopniach.

Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na oliwie, aż do całkowitego odparowania wody. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek i sól. Gotowy szpinak przekładamy na podpieczony spód tarty.

Jajka, śmietanę, parmezan, sól i pieprz mieszamy dokładnie i wylewamy na wierzch tarty. Dekorujemy oliwkami. Pieczemy około 30-40 minut.